Piazza Navona- Rim

 

Piazza Navona- Trg Navona u Rimu

Spada u jedan od najstarijih i svojevremeno je u doba baroka bio omiljeno stecište plemstva koje je dolazilo u šetnju u vrelim letnjim danima kada se zaustavljao odvod na fonatani da bi se voda prelivala i oni uživali da hodaju po vodi baš kao i konji koji su vozili kočije.

Trg Datira iz 1. veka naše ere kada je ja na tom mestu koji je nekoliko vekova uglavnom poznat i popularan po fonatani koja se zvanično naizva fontana četiri reke u to vreme bio mesto na kome je moglo da stane preko 30 hiljada Rimljana jer je tu bio stadijum na kome su se u vidu otvorenih letnjih igara pravile predstave da zabave narod. Kako su vekovi odmicali tako i je i trg bio sve popularniji među bogatom populaciojm pa je sagrađena i palata.

Izgled trga noću. Trenutno je omiljeno šetalište jer se na trgu nalaze brojni kafići i to je jedan miran kraj u Rimu gde Rimljani podjednako kao i turisti uživaju u šetnji.

Na jednom kraju trga koji je dugačak 250 a širok 50 metara na severnoj strani trga nalazi se Fontana del Nettuno- Fontana posvećene Neptunu a na drugom kraju na južnom delu trga nalazi se Fontana del Moro dok je u sredini sa obeliskom Fonttana di Quatro Fiumi- fontana četiri reke. Trg je ukrašen fontanama sredinom 17. veka a vajar i arhitekta je bio Đan lorenco Bernini, veoma ugledni barkotni umetnik i vajar koji je između ostalog svojim delima ukrašavao i delove Papske države.Radio je  za kardinala Borgeze, sa francuskog ministra Rišeljea i ugled koji je Šekspir imao u književnosti ovaj vajar je imao u umetnosti.

Unutrašnjost palate Pafilji.

Na trgu se nalazi čuvena palata porodice Pamfilji čiji jedan predak bio kardinal krajem 16. i početkom 17.veka.- Đirolamo Pamfilji. Sada je u toj palati brazilska ambasada koju je Brazil kupio.