Beograd, ostrvo u sred Panonskog mora

 

Pesma Đorđa Balaševiće od pre 30 godina koja je osvojila nagradu na splitskom festivalu “Panonski mornar” nije tematski bez osnova jer je Beograd nekada bio ostrvo u sred Panonskog mora ali i da su mnoga mora pre Panonskog plavila područja na kojima se danas prostire ne samo teritorija Beograda i Vojvodine već i gotovo cele Šumadije.

Obale današnjeg Kalemengdana su zapljuskivali talasi velikog mora 

More zvano Tetis plavilo je ova područja pre 150 do 70 miliona godina a drugi naziv za njega je Veliko Sredozemno more. Panonsko more je bilo deo velikog mora Paratetisa pre nekih 20 miliona godina sve do pre osam miliona godina od kada je  ono presušilo pa se naš dragi Beograd najzad obreo na tlu.U doba Jure ( pre 150 miliona godina) Beograd je plavilo Jursko more, pa su se na obalama današnjeg Beograda nalazili korali, sunđeri, školjke, puževi, džinovske ptice i reptili. Njihovi ostaci,nađeni  su na Topčiderskom brdu, Banovom brdu, Vračaru, Košutnjaku. Nakon povlačenja mora došlo je do velikih pomeranja tla i u periodu od pre 60 do 25 miliona godina uzdigle su se u Šumadiji planine:Avala, Kosmaj, Bukulja, Venčac,Rudnik pri čemu je došlo do izliva magme. Možete li zamisliti Beograd kao vulkansko ostrvo? Poslednji put je more plavilo okolinu Beograda pre osam miliona godina. Kada vas put nanese u Beograd pa poželite da prošetate Kalemegdanom bacite pogled dole na Savu i Dunav i pokušajte da zamislite gomile školjki kakve se nalaze na obalama Jadranskog mora.One su zaista tu,a plaže su bile peskovite,verovatno kao neke od onih sa dalekih plaža Bermuda, Havaja i sličnih o kojima mnogi naši ljudi mogu samo da sanjaju.Kod Šuplje stene na Avali je pre osam miliona godina u vreme kada je Avala bila vulkansko ostrvo takođe je bila peskovita i šljunkovita plaža.Tada je Beograd imao subtropsku klimu gde je uspevalo cimetovo drvo,čempresi i ogromne sekvoje. Usred Beograda nađeni su ostaci kostiju kita,mastodonta,preteče slona.

Da li možete da zamislite da su ovde šetali mamuti, rasle sekvoje

Na obalama Save,negde oko Makiša i Pančevačkog mosta pronađene su iz ledenog doba koje je trajalo do pre 15.000 godina kosti mnogobrojnih sisara kao što su mamut,bizon,los,jelen,i nosorog a na samim Terazijama kod palate Albanija ni manje ni više nego kosti i vilice mamuta,a kod pivare u Skadarliji nađena je lobanja paleolitskog čoveka. I dan danas pri građenju novih zgrada u Beogradu često se u slojevima zemljišta nailazi na ostatke školjki i ostalih fosila.

https://belgradeeye.com/,http://www.domovina.com