Avenija

Crkve posvećene Uspeniju Presvete Bogorodice

Mnogi manastiri i crkve su posvećene ovom prazniku koji pada na datum 15/28 avgust.

U Srbiji je je najviše crkava i manastira sazidano za vreme kralja Stefana Milutina.Jedna od njih je Crkva Uspenije Presvete Bogorodice u manastiru Gračanica. Sazidana je 1321. i izgrađena od tesanog kamena.


 

 

Uspenska crkva nalazi se u istoimenoj novosadskoj ulici. Podignuta je u čast Uspenja Bogorodice u periodu od 1765. do 1774. godine. Tada je svojom lepotom važila za najlepšu crkvu u gradu. Izgrađena je u baroknom stilu, a neki od izvora za glavne majstore spominju zidara Bulfa, dunđera Langa i bravara Krsingera.

 

 

 


Crkva Uspenije  Presvete Bogorodice u Zrenjaninu

Crkva Uspenje Bogorodice je jedna od retkih sačuvanih baroknih crkava iz prve polovine XVIII veka u Vojvodini. Crkva je podignuta 1746. godine u vreme Marije Terezije i predstavlja jednu od nastarijih sakralnih građevina u Banatu izgrađenu od tvrdog materijala. Crkva je izmenjena i dograđena 1783. godine, o čemu svedoči i zapis godine na pervazu južnih vrata.Po najnovijim istraživanjima ikonostas je započeo Dimitrije Popović (gornje zone ikonostasa) ali ga je smrt prekinula da čitav posao okonča, te ga je dovršio Georgije Popović 1815. godine. Slikarska porodica Popović čiji je rodonačelnik Georgijev otac Teodor, radila je širom Banata i prepoznatljivim manirom obeležila crkveno slikarstvo u tom predelu na prelazu iz XVIII u XIX vek.

 

Ikonostas u zrenjaninskoj Crkvi Uspenije Presvete Bogorodice


Srpska pravoslavna crkva Uspenije Bogorodice u Perlezu,

Perlez pripada opštini Zrenjanin. Crkva datira iz 1811. i predstavlja spomenik kulture Srbije.

 

 

 

 

 

 


Bogorodica Ljeviška- Prizren

Na temeljima stare crkve iz 10.veka Kralj Milutin 1306.-7. podigao svoju zadužbinu.Sredinom 14. Veka ova crkva je uzdignuta na rang mitropolije

U 18. Veku Turci su dozidali minarete, preuredili je da bude džamija. Posle Balkanskih ratova ponovo je pretvorena u crkvu. Vizantijsko- srpska arhitektura kao stil. Najstarije ikone su iz 13.veka, izmedju otalog likovi kralja Milutina, Stefana Nemanje, Svetog Save i Stefana Dečanskog.

Tokom pogroma 17.marta 2004.albanski teroristi su zapalili crkvu. Restaruacija fresaka počela je 2014.


Manastir Vratna -posvećen Uspeniju Presvete Bogorodice
Između stena planine Miroć pored reke Jabuče, oko 40 km, od Negotina. Smatra se da ga je podigao kralj Milutin i deo manastira je u vidu crkve posvećen Vaznesenju gospodnjem podignut 1415. Crkva je dužine 16 a širine 7,5  zidovi debljine 2,5 metara. Većina ikona ima rusko poreklo. Turci su spalili manastir 1813. Ponovo je podignut 1837. i obnovljen 1937.To je ženski manastir.


Manastir Uspenije Presvete Bogorodice je jedan od devet manastira u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri koju nazivaju i Srpska Sveta gora.Manastir je poditnut 1536.obnovio ga je episkop žički Nikolaj Velimirović pred Drugi svetski rat.


Manastir Vitovnica –Crkva Uspenije Presvete Bogorodice

Manastrir je podignut krajem 13.veka. Izgradio je kralj Stefan Milutin posle pobede nad Bugarima.Crkva je zidana od kamena sa malo opeke.Moravska arhitektura.Tokom 14. I 15. veka monasi iz Sinaja u Rumuniji pod pritiskom Turaka za vreme cara Lazara i desposta Stefana Lazarevića našli su utočište u ovom manastiru i neki od njih su i sahranjeni tu. Sačuvano je manastirsko vitovničko jevanđelje.

Za vreme seobe Srba krajem 17. veka monasi odlaze u Bešenovo ili u Sentandreju da bi se nakon smirivanja situacije vratili u Vitovnicu. Posle 1739.kada su Turci ponovo zavladali tim područjem, ponovo odlaze u Bešenovo.Tokom Prvog srpskog ustanka manastir je porušeni spaljen a sredinom 19. veka dolazi do obnove manastira podignuta su tri konaka i  zvonik  do 1856. Tokom Prvog svetskog rata bugarski vojnici su opljačkali manastir ,Nemci zatim u Drugom svetskom ratu odlučuju da spale manastir. Svi su objekti spaljeni osim crkve kojoj je nagoreo zvonik.Komunisti su ubili igumana i jeromonaha. Otac Tadej 1955. dolazi u manastir koji je pre toga počeo da obnavlja jeromonah Hrizostom, iguman Vitovnice.Otac Tadej postavljen je za igumana Gornjaka blizu Vitovnice a zatim i za igumana Vitovnice.

Obnovljen je ceo manastriski kompleks posle Drugog svetskog rata počinje obnova manastira.


Crkva Uspenije Presvete Bogorodice na planini Sion

Crkva Uspenije Presvete Bogorodice na planini Sion upravo van zidina  starog grada Jerusalima blizu Sion Gate na mestu gde je stajala tokom vizantijskog peroda crkva a naziv je dobila po opatiji svete Marije.

 Manastir Uspenije Presvete Bogorodice je nemačka katolička opatija koja pripada redu benediktanaca u Jerusalimu. Hram je izgradjen 1910. Od strane latinskog patrijarhata u Jerusalimu na mestu gde je katolička crkva smatrala da je bilo mesto doma Jovana Bogoslova blizu mesta gde je bila Tajna večera.

Prva vizantijska bazilika je bila podignuta 415 pod vladavinom episkopa Jovana II Jerusalimskog i zvala se Sveti Sion. Bila je posvećena Tajnoj večri i prazniku Sveti Dusi ( Duhovi).Uništili su je Persijanci početom 7. Veka ali je ponovo izgrađena. Od VII veka na severio-zapandnom uglu bazilike nalazi se kamen koji je označavo mesto Uspenija Bogorodice. Sredinom 10. veka, hram je ponovo uništen. Krstaši su ga ponovo podigli početkom 12. veka i dobio je ime Sveta Marija Sionska. Muslimani su je uništili 1200. godine .

Sv.Sava je na ovom mestu sazidao crkvu posvećenu Sv.Jovanu i nemački katolici su je srušili nakon što su kupili zemljište na kome se nalazila.

Krajem 19. veka nemački katolici benediktansog reda su uspeli da kupe mesto na kome se nalazi manastir za 120.000 maraka u zlatu od Sltana Abdul-Hamida II posredovanjem cara Vilhelma II tokom njegove istorijske posete Palestini  1898. Crkvu je projektovao arhitekta iz Kelna kombinujući elemente vizantijskog i modernog muslimanskog stila . Radovi su završeni 1910.


Crkva Uspenije Presvete Bogorodice u St.Petersburgu

Na mestu gde se ranije nalazila prvo luteranska crkva Svete Bogorodice iz 18. veka zatim drevena pravoslavna crkva Sveta Marija Magdalena da bi u drugoj polovini 18. veka bila izgrađena od kamena . Ponovo je sazidana sredinom 19. veka.

Rekonstrukcija je počela 1997 i posvećena herojima i žrtvama za vreme blokade Lenjingrada za vreme Drugog svetskog rata. Nazvana je Crkva Uspenije Presvete Bogorodice. Za vreme instaliranja ikone od mozaika pao je deo skela na radnike i njih sedmoro je povređeno jedan je poginuo i sahranjen u crkvi. 28.avusta 2009. na crkvenom imanju je podignut spomenik deci koja su poginula u terorističom napadu u Beslanu.


 

Velika crkva Uspenije Presvete Bogorodice u St. Petersburgu posle rekonstrukcije.Zidana početkom 20.veka.

Unutrašnjost crkve


 

 

Crkva Uspenije Presvete Bogorodice u Voronežu., administrativnom centru oblasti Voronež, 12. km. od reke Don. Nalazi se na jugoistočnoj pruzi koja povezuje evropski deo Rusije sa Uralom i Sibirom. Podignuta je sredinom 19. veka.

 

 

 


Grad Boldino u oblasti Nižnjinogorod. – Crkva Uspenije Presvete Bogorodice

Istorija ove crkve datira od 1780, kada je deda pesnika Puškina početo gradnju crkve . Na imanju Puškinovih je otvorena 1790. Vrh crkve se mogao videti sa udaljenosti od nekoliko kilomenata. Zatvorena je 1934 a 1936 pretvorena u bioskop. Kada je međutim bila proslava 200 godna od rođenja Aleksandra Puškina uz velike napore je rekonstruisana da bude u prvobitnom obliku.


Crkva je iz 17. veka u Vešnjakoj- Uspenije Presvete Bogorodice

Nalazi se na imanju Vešnjakovo blizu mesta Kuskovo.Vešnjakovi su bili povezani sa Šermetejev porodicom. Izgradio ju je Fjodor Ivanovič Šermetjev koji je zauzimao jedno od ključnih mesta u ruskoj vladi sredinom 17. Veka. Prihvatio se monašakog reda u Kirilo Belozerkom manastiru i dobio ime Feodosij.Crkva je više puta rekonstruisana.

Unutrašnjost crkve

Boljševici su 22. Maja 1922. Odneli iz crkve mnogo crkvenih vrednih stvari jevanđelje, oltarski krst.  Zatvorena je uoči rata 1940.Za vreme rata je pretvorena u stovarište sa munucijom. Ponovo je otvorena kao crkva 25.januara 1947.I pored nekih oštećenih starih ikona, ima dosta onih koje su sačuvane.


Crkva Uspenije Presvete Bogorodice u Omsku je jedna od najvećih crkava u Sibiru. Carević Nikolaj je postavio kamen temečjac na svom puu kroz Sibir 1891. Crkva je zatvorena posle Oktobarske revolucije i dignuta u vazduh 1935. Ruska pravoslavna crkva je u potpunosti rekonstruisala prvobitnu crkvu prema nacrtima početkom 21.veka.


 

Crkva u mestu Borbovsk Na obali Bijak reke iz 1685 kupljeno zemljište od  Turaka, Crkva sazidana u 18. veku.


 


Katolička crkva Uspenije Bogorodice u Kursku.Crkva je zidana u neo-gotskom stilu krajem 19. Veka.Nakon izbijanja revolucije je jedno vreme bila otvorena a zatim 1938. je zatovrena i mnogi koji su služili u njoj su ubijeni. Prvo je korišćena kao anti-religijski muzej zatim kao stovarište zatim kao Dom koulture. Obnovljena je 1997.


Ostrvo Hidra kod Atine, Grčka, Crkva Uspenije Presvete Bogorodice
Monahinja je došla sredinom 17. veka na Hidru isazidala crkvu. Originalna građevina je uništena u zemljotresu 1774. i obnovii su je venecijanske arhitekte.Tada je posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice. Dve mermerne kule u vizantijskom stilu , veličanstvna unutrašnost sa mermernim ikonostasom i freskama iz 18.veka, stotine zlatnih i  srebrnih ikona.Crkva se nalazi u samoj luci u centru mesta.

Unutrašnjost crkve u Hidri


Ruska crkva posvećenja Uspeniju Presvete Bogorodice u Londonu sazidana sredinom 19.feka. Ennismore Gardens, Knightsbridge, London


 

Ruska crkva posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice u Harvard Rd.London


 

Crkva Uspenije Bogorodice . St.Mary’s Assuption Church Nju Orleans, SAD

       

Crkva Uspenije Bogorodice . St.Mary’s Assuption Church -orgulje iz 1681.-Katolička crkva

Ova crkva je otvorena 1680. za nemačke katolike, imigrante koji su stanovali u Lower Garden District-u u Nju Orleansu.Sada spada u objekte od nacionalnog značaja u SAD. Bila je značajno oštećena u uraganima 1965.i 2005. ali je renovirana.


Photos by:

https://ilovenovisad.com
neworleanschurches.com
http://www.nsad.ru
https://www.votpusk.ru
http://dic.academic.ru
http://omsk-eparhiya.ru