Kako je nastala pesma “Caruso”

Noć u Italiji  sa terase koja ima pogled na more – inspiracija za pesmu

Mnogi misle da je ova pesma nastala davano, možda još u 19. ili početkomo 20. veku i da spada u deo neke operske arije, da je prava napolitanska pesma, čak i da se ne zna autor. Naprotiv, istorijat je veoma jednostavan.

Pesmu „Caruso“ napisao je kompozitor i pevač Lučio Dala ( 1943.- 2012.) 1986. Mnogi misle da ju je komponovao Enriko Karuso ali je zapravo posvećena njemu, poznatom italijanskom tenoru koji je preminuo 1921. Pevač Enriko Karuzo je rođen 1921.u Napulju, nastupao je n svim većim scenama Italije, Evrope i Amerike.Lučio Dala je rođn u Bolonji, svirao je na klarinetu, bavio se džezom.

Tekst pesme govori o ljubavi prema devojci  sa kojom stoji na terasi iznad zaliva kod Sorenta, u čijim zelenim očima vidi dubinu mora i misli da će umreti od ljubavi, peva, vidi svetla u dubini mora, misli na noći koje je proveo u Americi. Ona oseća njegovu bol izraženu kroz muziku, on ustaje od klavira, i kada se mesec pomalja iza oblaka smrt mu izgleda slatka jer ne može da podnse bol zbog ljubavi koju oseća prema njoj.

Najbolja izvođenja ove pesme

Lučio Dala, kompozitor ove pesme i Pavaroti

Lara Fabian

 

Mirej Matje


Hulio Iglesias

Paula Seling