Avenija

Hotel “Oreanda” u Jalti- delo jugoslovenskih neimara

Oreanda- biser Jalte

Hotel “Oreanda” u Jalti na Krimu za čiji izgled su zaslužni jugoslovesnki arhitekte i projektantni iz 80.tih 

Istorijat najekskluzivnijeg hotela u Rusiji i SSSR 20.veka gde su odsedali najeminentniji godisti je bogat jer je hotel više puta rekonstruisan. 

Najeminentniji hotel u Jalti na Krimu izgrađen 1907.po nacrtu AN Beketova a rekonstrukcija istog je izvršena 1960.-61. po projektu arhitekte AE Poreckog.

Naziv “Oreanda” je dobio po malom mestu  zapadno od Jalte gde je nekada postojao velelepni dvorac carske porodice koji je 1882. izgoreo a njegovi ostaci su dugo podsećali na veliko i lepo zdanje građeno u klasičnom stilu.U tom dvorcu je boravio između ostalih i američki pisac Mark Tven. Pet km. zapadno od “Oreande” nalazi se carski dvorac u kome su zasedali Čerčil, Ruzvelt i Staljin, februara 1945. na čuvenoj Konferenciji u Jalti.

AN Beketov je pri izradi projekta za hotel 1907.u znak sećanja na dvorac dao ime budućeg zdanja „Oreanda“.

Rekonstrukcija hotela od strane jugoslovenski firmi sredinom 80.tih podrazumevala je kompletno rušenje dela hotela „A“ i delimično rušenje dela„B“ da bi se na kraju dobio sadašnji izgled.

Nameštaj još iz vremna jugoslovenske rekonstrukcije

Zdanje zatečenog objekta pre rekonstrukcije 1982.-84. u stvari je predstavljalo osnovu za novu izgradnju hotela prema snimljenom stanju i nakon rušenja objekta „A“ i „B“ jer prethodna rekonstrukcija iz 1960.nije više bila funkcionalna i materijal tada korišćen nije bio dovoljno kvalitetan.

Hotel „Oreanda“ je bio centar zbivanja u Jalti i smatran je elitnim jer su u njemu odsedali znameniti gosti kao što su poznati ruski pisci Čehov, Gorki, Mickevič, Korovin, Šolohov jer je sama lokacija prelepa sa vencem planina iznad mora a hotel je smešten na samoj obali Crnog mora na ušću brze planinske reke Učan-Su u more u Jalti koja je tokom celog 20.veka bila pojam elitizma kada je u pitanju turizam u Rusiji i kasnije SSSR. Jedan deo šetališta pored luke u zalivu i dalje podseća na neka mesta francuske rivijere.

Hol, sa jugoslovesnkim nameštajem ( fotografija iz monografije)

Hotelski bar iz vremena jugoslovesnke rekonsrukcije ( fotografija iz monografije)

Tokom rekonstrukcije hotela od strane jugoslovesnkih firmi, građani Jalte i turisti su bili zaprepašćeni i ogorčeni činjenicom da se hotel ruši jer je bio ponos njihovog mesta i ruskog turizma dok im nije objašnjeno da se zapravo zbog pretpostavke da bi mogao da se uruši ako se ne rekonstruiše, jer je prethodno, 60.tih godina rekonstruisan od lošeg materijala. Vdevši da niče zdanje istog spoljašnjeg izgleda u novom sjaju bili su oduševljeni. Bilo je i nekih kompromisnih zamisli, npr. predloga da se izgradi novo zdanje, savremenog izgleda, ali je ipak prihvaćena ideja i sugestija glavnog arhitekte AT Poljanskog da se na osnovu postojećih kontura sruši veći deo hotela uz dodavanje novih osavremenjenih detalja kao što su konferencijska sala, noćni bar, bazen sa zagreajanom morskom vodom i prirodnim osvetljenjem putem trakastih kupola, sauna, nova kuhinja, bašta na povučenom delu krova, banket sala, radnja sa suvenirima,spavaći deo sa 257 mesta, kozmetički i frizerski salon, ekspres kafe u nivou šetališta, sa direktnim izlazom na ulicu, i pristupilo se uređenju bašte, i udopunjavanju hortikulture.

Bazen projektovan i izgrađen naporom jugoslovenskih arhitekata i izvođača i dalje u upotrebi.

Konferencijska sala sa 150 mesta

U projektu je korišćeno mnogo starih autentičnih fasadnih detalja koji su pre rušenja snimljeni, obeleženi i sačuvani, vođeno je računa o celokupnim fasadnim ukrasima, detaljima, dimenzijama, npr. nova stepenišna ograda je napravljena od kovanog gvoža, kompletna rekonstrukcija stare, sa istim motivima.

Jugoslovenski nameštaj u dvokrevetnoj sobi ( fotografija iz monografije)

Unutrašnja dekoracija se sastojala od mermernih delova, punog drveta, kovanog gvožđa, gipsanih radova. Nakon predaje završenog objekta on je korišćen godinama samo za pružanje smeštaja stranim turistima.

Ovalna sala u petosobnom apartmanu na 4.spratu u vreme jugoslovenske rekonstrukcije ( fotografija iz monografije)

Trpezarija opremljena jugoslovenskim nameštajem

Trenutno”Oreanda” spada u hotel sa četiri zvezdice, sredinom 80.tih bio je rekonstruisan od strane udruženih jugoslovenskih preduzeća, generalni izvođač radova bio je KBG „Trudbenik“ iz Beograda, arhitektonski i konstruktivni projekt je izveo OUR za projektovanje „Dragiša Brašovan“  iz Beograda a podizvođači su bili „Export drvo“, „Janko Lisjak“ „Svetlost“ „Palilula“ „Delo“ „Budućnost“ i „Asfalter“  iz Beograda. Idejni projekt je urađen pod rukovodstvom ruskog akademika arhitekture Anatolija Trofimovića Poljanskog, predsednika Udruženja arhitekata SSSR.

Autori jugoslovenskog projekta rekonstrukcije hotela iz sredine 80.tih su bili

Arh. Zoran Radosavljević i njegovi saradnici
Arh. Srđa Holclajtner
Arh. tehničar Toma Jovanović
Glavni konstruktor inž. Milenko Popović
Saradnik u projektu enterijera arh. Nebojša Krstić
Mašinske instalacije inž. Vlada Kuzmanović
Vodovod i kanalizacija arh. tehničar, Ilija Pajić
Elektroinstalacije struje- Mirko Polovina, Valda Matutinović

Nakon ove rekonstrukcije ponovo je vršena nova 2001. i 2007. ali mnogi detalji, u enterijeru kao i fasada su ostali kao iz vremena jugoslovenske rekonstrukcije. Promene se odnose uglavnom na nameštaj.

Fotografija hotela iz monografije “Oreanda” iz 1984.