Alhambra, mavarski stil u arhitekturi

Dvorac Alhambra nalazi se u provinciji Grandai u južnoj Španiji u istočnom delu Andaluzije gde se nalazi i najviši planinski vrh na Iberijskom poluostrvu, Mulhaten ime je dobio po jednom od muslimanskih kraljeva Granade a visok je preko 3.400 metara i kao deo planinskog venča Sijera Nevada što u prevodu znači „planina pod snegom“.
U Granadi je najviše sačuvan mavarski stil koji se takođe može videti na nekim mediteranskim ostvrima, na Sardiniji, Korzici, Malti kao i na Siciliji.

Dana 28.aprila 712.godine stupio je na tlo Španije Tarik ibn Zajed sa svojih 300 Arapa i 5000 Berbera. Tada uspešni vojskovođa, koji je vojeovao od Himalaja do Atlantika, a da bi izvršio osvajanje Španije, po nalogu Damaskog kalifa Muse ibn Nusera. Prilkjučiće mu se njemu odani Vizigoti, a protiv svog vladara Roderika. Arapska vojska je bez velikog truda i gubitaka pobedila, a vladar je te godine izgubio život. Arpaska vojska prelazi Pirineje, nižući pobede čitavih dvadeset godina, da bi na kraju bila poražena kod Poatijea. Katoličkim kraljevima će biti potrebno 800 godina da pobede Arape. Na putu ka pobedi, Arapi nisu zapazili i ocenili moć utvrđenog dvorca Granada, koji su zbog crvenih zidova nazvali al-Kala al-Hambra, a Kastiljijanci su ga nazvali Alhambra. U tom gradu-tvrđavi su 2.januara 1492.godine katolički vladari Ferdinand i Izabela, ista ona koja je na put osvajanja 10 meseci kasnije poslala Kristifora Kolumba, koji će u špansko ime otkriti jedan kontinent. Mesto na kome leži Alhambra je dobro zaštićeno od napada klancem, koji je odvaja od ravnice, sa ostacima nekadašnjeg utvrđenja, koje su počeli da grade Iberi i Rimljani. Arapi koji su znali da cene vodu, u kojoj su uvek oskudevali, skrenuli su vodu iz reke Dara i kanalom je sproveli do ostatka stare tvrđave, gde je arapski vladar al-Ahmar veoma brzo počeo gradnju 1238.godine.

 Prvi objekt je bio moćna tvrđava Alkasaba, zidana od poroznog crvenog kamena, po kome je čitav kompleks dobio ime. Datiraju podaci još iz devetog veka i sa Toresom Bermejasom je najstariji deo Alhambra kompleksa.Po svemu sudeći trebalo da kompletna tvrdjava nastane  za vreme vladavine Sawwar ben Hamduna tokom borbe izmedju Arapa i Mulada.
Postojeći delovi kompleksa su zasluga mohameda I koji je zidao Alcasabu ali i trinove kule Quebrada, Tribute i Vela. Monarh je sačekao da sve kraljevske rezidencije budu govte do vladavine sina Mohameda II. Kasnije su imale isključivo vojni karakter.

Tvrđava ima ulogu da zidom  štiti kraljeve palate i vrtove Alkasar, koji se spajaju sa ostalim zidovima za zaštitu od neprijatelja. Podignuta je i mala kula sa zvonom, koje služi da obaveštava i reguliše protok vode ka poljima u dolini, a zvuk mu se proteže celom dolinom. Voda iz reke Dare napaja vrtove, fontane, veštačka jezera, razvodi se kamenim kanalima i daje veliku lepotu Alhmabri. Ovako je izgledao prvobitni plan, naknadno je graditelj izgradio oko ostalih objekata još jedan zid, tako da je potpuno zaštitio naselje. Zid premošćuje jedino Kula oružja, ispod koje je izgrađena još jedna kapija. U kasnijem periodu je i od strane Arapa i Španaca dosta građeno i rušeno, a neki objekti ni danas nisu završeni. Španski vladari su u svom smenjivanju često u suprotnosti sa željama prethodnika, a prema svom ukusu i potrebama gradili ili rušili. Večnu lepotu Alhambre čini to što se mešanjem stilova i arhitektonskim i urbanističkim, uz izvanredno izvedene kamene reljefe i arabeske, veličanstvene skulpture, vitke stubove i sve ostale detalje, sve to čini Alhambru svetski priznatim kompleksom.
Prva značajnija rekonstrukcija Alhambre vršena je u 12. veku za vreme Nasrida emir Mohammed ben Al-Ahamar, iz Emirata Granade koji je podigao sadašnju palatu i zidove.Alhambra je je pretvorena u kraljevsku palatu 1333 od strane Jusufa I sultana Granade.Kasnije,dolaskm hrišćana,izvršene su glavne oporavke na Alkasbi. Glavni uticaj hrišćana započeo je bitkom za Granadu za vreme vladavine kastiljanskog kralja Ferdinanda koji je dobio naziv kralj Španije i koji je sahranjen u kraljevskoj kapeli u Granadi. kada su poslednji muslimani proterani sa Iberijskog poluostrva.

Jedno vreme je čak za vreme francuske okupacije početkom 19.veka služila kao zatvor.Ulaskom engleskih oslobodilačkih trupa pod voćstvom vojvode Velingtona 1812. On je doneo uzorke engleskog bresta i dao da se zasade u parku Granade gde  je sada veliki park u   kome se čuju slavuji.

Alhambra najznačajniji objekat u Granadi

U jednom trenutku u 19.veku zbog nemara, a ovi objekti nisu izgrađeni od materijala koji će večno trajati, došlo je do vidnih pukotina, oronulosti i zapuštenosti. Godine 1833. vladarka Španije Marija Kristina je započela rekonstrukciju Alhambre, koja se i pored finansijskih problema posle pedeset godina završila, a zbog krize u koju je zapala Španija, Marija Kristina je proterana iz zemlje. Danas Španija sa pažnjom i ljubavlju čuva ovaj dragulj arhitekture i umetnosti kao trag duge istorije i njenih događanja.


Photos by:

wikimedia.commons, https://www.aroundtheglobe.ru ,https://www.ciceronegranada.com

https://www.easyjet.com