Avenija

Strani filmovi snimani u Jugoslaviji

Mnogi poznati glumci boravili su u Jugoslaviji bilo da su bili gosti predsednika Tita ili su snimali filmove

Elizabet Tejlor i Ričard Barton u poseti Titu i Jovanki na Brionima

Zemlja koje više nema, nestala u vrtlogu ratova devedesetih prošlog veka bila je pravi raj za filmske stvaraoce.

Ričard Barton uz Relju Bašića u filmu Sutjeska gde glumi Tita

 

“Avala film”je bio velika produkcijska kuća koja je uz hrvatsku “Kroacija film” pružala usluge stranim producenetima ne samo što se tiče biranja lokacija na kojima će se snimati nego i uslugama umetničke vrste tako da su naši glumci, scenografi, kompozitori učestvovali u ovim velikim filmskim ostvarenjima sredinom 60 i 70.godina .Najpoznatiji filmovi su bili “The Long Ships”- Dugi brodovi iz 1964. snimanim u Istri u kome su učestvovali od stranih glumaca, Ričard Vidmark, Sidni Poatje, Rosana Skijafino, Edvard Džad,Gordon Džekson a od naših Beba Lončar, Zorica Gajdaš, Milan Bosiljčić, Dragan Lukić- Omoljac, Dragomir Stanojević. u scenografji su učestvovali Veljko Despotović, Vladislav Lašić, Milan Todorović i još mnogi, muziku je komponovao Dušan Radić.

“Dugi brodovi” – trailer

Film “Džingis Kan” bio je takođe veliki projekat sniman u Vojvodini, ekipa je bila smeštena u hotelu “Metropol” 1964. a u njemu su igrali Stifen Bojd, Omar Šarif, Džejms, Mejson, Eli Wolak, Fransoaz Dorleak ( sestra Ketrin Danev) Teli Savalas, muziku je takođe komponovao Dušan Radić a scenografiju su radili Veljko Despotović, Vladislav, Lašić, Miodrag mirić, Miodrag Nikolić, Slovodan Radovanović, Milan Todorović.

Trailer za ” Džingis Kan” iz 1965.

Serija “Vetrovi rata” snimana početkom 80. snimana je  delimično u Hrvatskoj u Samoboru u Opatiji u Zagrebu u njoj su učestvovali Robert Mičam, Eli MekGrow, Poli Beergen, Viktorija TEnant, Džeremi Kemš, od naših Dragomir Stanojević, Nataša Maričić. Branko Lustig, rođen u Osjeku bio je jedan od producenata kasnije poznat kao producent i “Šindlerove liste” “Gldijatora”, “Sofijin izbor” a u Jugoslaiji direktor produkcije još 1956.godine kultnog filma “Ne okreći se sine”. Serija se bavi događajima u Drugom svetskom ratu, sudbinom Jevreja, zarobljenika, logoraša, bitkama na Pacifiku, razorenim porodicama, ljubavima, svetskim događajima u to vreme.

 “Vetrovi rata” ( Winds of War) – trailer

Nastavk serije se zvao “Rat i sećanja” sa Rober Mičamom, Džejn Simur, Viktorijom Tenant, Poli Bergen, skoro istom ekipom i sa čuvenim Džonom Giguldom, Šeron Stoun, Đinom Dejvis, Majk Konorsom,Hardi Krigerom, Reljom Bašićem, Ljiljanom Blagojević, Radicom Jovićić, Vladanom Živkovićem, Helenom Buljan, Batom Živojinovićem.Branko Lustig je takođe bio jedanod producenata. Film je sniman između osalog u Zagrebu i Osjeku. Serija se bavi tragičnim sudbinama junaka, njihovih porodica za vreme rata, kako onih na ratištu, u zarobljeništvu tako i onih koji su ostali u SAD u svojim domovima.

Trailer za “War and Rembembrance ” – Rat i sećanja