Avenija

Muzej Antonija Vivaldija u Veneciji

Antonio Vivaldi, najpoznatiji italijanski barokni kompozitor

Ovaj čuveni ialijanski barokni kompozitor, i virtuoz, na violini, sveštenik,rođen u Veneciji italijanski barokni kompozitor i virtuoz, na violini, sveštenik, rođen je 4.marta 1678. umro 28.jula 1741. ima svoj muzej u VI VE ( Vivaldi -Venecija) u okviru doma za nezbrinutu decu “Pieta” osnovanu dekretom Senata Republike Venecije još 1346. kada je franjevački red katoličke crkve u Veneciji smatrao da bi trebalo povesti veću brigu o nezbrinutoj deci. Prvobitno su ih okupljali u stanovima koja su donirali mletački plemići. Prvobitno to e bila Ospedale dela Pieta ( bolnica Milosrđa) a zatim je osnovan Picollo Museo della Pieta “Antonio Vivaldi” u okviru  Instituto  Provinciale per l”Infanzia SANTA MARIA DELLA PIETA , osnovanom 1546. pri istoimenoj crkvi.

Vivaldijeva muzika iako je komponovao mnoge koncerte za razne instrumente, naročito za violinu kao i muziku za crkvene horove i opere, najpoznatiji je po delu violinski konerti “Četiri godišna doba”

Mnoga njegova dela su pisana za ženski hor Bolnice Pieta tj. doma za nezbrinutu deu u okviru koje je kao katolički sveštenik bio zaposlen od 1703 do 1715. i od 1723. do 1740.Na poziv Čarlsa ( Karla, Šarla) VI, svetog rimskog cara, oca Marije Terezije odlazi u Beč ali  kako kralj umire posle godinu dana, vrlo brzo  za njim umire i Antonio Vivaldi.

Oltar crkve Santa Maria della Pieta u Veneciji u okviru koje se nalazi VI VE muzej posvećen Vivaldiju

U muzeju se mogu videti orignalni instrumenti, koje su koristili kako kompozitor tako i deca koju je podučavo, njegovi rukopisi i lične stvari.Muzej se nalazi blizu Crkve Sv. Marka  u ulici Sestiere Castello, 30122 .

Sa kompozicijom Četiri godišnja doba, objavljenim 1725. ostao je neprevaziđen.


Photo by: Tripadvisor.br.